Nytt program; LA:1 2017

Postat den: 2017-01-31 @ 12:52:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Från och med iår är LA:1 ändrat. Förändringarna är inridningen i galopp och lägning av hästens form. Jag gillade det gamla programmet men tycker att detta höjer svårighetsgraden ytterligare lite på programmet vilket jag tycker är bra. Sen att jag och Monty har svårt just för dessa två moment är en annan sak och vårat problem ;)
 
Vi ska ju debutera LA på lördag och det kan gå precis hursomhelst. Men vi ska bara testa på den nya nivån för i vinter har han utvecklats massor. Skänkelvikningarna är inte på topp och han ryggar inte helt rakt, men det andra känner vi oss ganska säkra på. Men sen ska man få till det på årets första tävling också..! Vi tar det som det kommer och har ingen press på att rida på några höga procent i debuten utan vi vill bara se ungefär vart vi ligger och vad vi mer behöver träna på. 
 
 

Träningen med Monty igår

Postat den: 2017-01-31 @ 05:42:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Igår blev det ett riktigt travpass för Anneli. VI hann helt enkelt inte med galoppen, haha ;) 
 
I början krånglade det jättemycket med traven. Såfort jag bad honom att gå framåt så fattade han galopp direkt. Han brukar ta till det när han tycker att det blir jobbigt i traven, speciellt i högervarvet. Det går lite i perioder det där. Men det var bra att det kom upp idag så att vi kunde få igenom det. 
 
Fick börja med att göra skänkelvikningar i skritt på långsidan för att få honom mer fokuserad på mig och sen red vi lite öppnor både på volt och långsida i båda varven. Fick jättebra tips hur jag ska tänka där, speciellt i vänster öppna som är väldigt svår. Vi gick sedan vidare med skänkelvikningarna där vi tragglade ett bra tag. Men det blir bättre och bättre trots att det fortfarande är lite vinligt och svårt! Det tar sig tillslut. 
 
Han blev lite hastig i takten ibland men hade väldigt aktiva och fina bakben. Från att dessutom gå från en kass känsla till en relativt bra känsla så är jag glad över träningen! Han tog inte riktigt skänkeln mot slutet när han började bli trött men det är också en känslighet som vi måste träna upp bättre. Han stänger av lite när han börjar bli trött. 
 
Ser fram emot fortsatt träning! Kan i varje fall konstatera att jag har hittat världens bästa tränare ;) VIll ni se film?
 
 
 

Lång stalldag

Postat den: 2017-01-30 @ 22:36:16 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jag började i stallet strax innan 7 och kom in strax innan halv 9 - lång stalldag! Stallarbetet tar mycket tid just nu. 8 boxar att mocka och fylla vatten till och 32 höpåsar att fixa. Det tar sin lilla tid kan jag lova! Minst 2 timmar om jag är effektiv. Jag lyckas dessutom ta in hästar som rör runt något fruktansvärt i boxarna har jag märkt haha, så därför tar det så lång tid att mocka  (Monty och Obelix är absolut värst). Sedan ska alla hästarna ha kraftfoder,  det ska sopas, fyllas vatten i hagarna osv. Men det är det helt klart värt för det är så roligt att jobba med hästarna!
 
Arragon och Obelix har bara promenerats idag. Arragon har gått 70 minuter uppdelat på 4 gånger under dagen och Obelix gick i 20-25 minuter under förmiddagen. Monty har tränat för Anneli och han gick jättebra! Han var väldigt svår i början och såfort jag bad honom gå framåt i traven så fattade han galopp. Men vi tog oss igenom det! Kommer ett enskilt inlägg om träningen sen. 
 
Strongen och Hippie hade inplanerad vila. Strongen har varit ute och gått i 30 min dock för han har fått ett stort sår och behöver blodcirkulation i benet. Hippie kunde jag inte hålla mig från att rida, haha, så det fick bli en lättare tur i skogen ändå. 
 
Mango och Onyx har jag och Natasja börjat jobba med idag. Idag försökte vi bara få dem att lyssna på oss bättre från marken och longerade en stund. Med dessa hästar vill jag att både vi och dom är säkra på varandra innan vi börjar sitta upp - det är viktigt! Båda är lite försiktiga individer men väldigt snälla i grunden (och stora, haha!!)Tror det är viktigt att först bygga upp en relation innan vi går vidare för snabbt. 
 

Räkna räkna

Postat den: 2017-01-30 @ 09:00:00 | Allmänt | Kommentarer (8)

Jag har i dagarna suttit och räknat på en budget inför våren 2017. Från och med iår betalar jag allt på hästarna helt själv; träning, tävling, hovslagare, osteopat, spån, foder osv, vilket jag tycker är ganska naturligt när man snart är 19 år. Men det kostar mer än vad man tror när man börjar räkna på det! Jag har alltid försökt att hjälpa till att betala tidigare också och har betalt träning, tävling och min utrustning. Men någon gång måste man ju "ta över" det helt själv. 
 
Budget är ett måste, helt klart! Man kan inte bara kasta pengar omkring sig och hoppas på det bästa. Jag behöver exempelvis veta hur många träningar jag kan ta per månad och planera utifrån det. Mitt mål med Obelix har alltid varit att tävla de högre klasserna, och jag hoppas att vi ekonomiskt kommer att få det att gå ihop för att komma dit! Sen spelar ju mängder av andra faktorer också in men det kostar mycket att träna och tävla. 
 
Hursomhelst så tycker jag att det känns bra att få ta eget ansvar och få själv bestämma över ekonomin. Jag har alltid haft ganska bra koll på min ekonomi och vad allting kostar, enda skillnaden nu är väl att det kostar mycket mer, hehe! ;) 
Hur gör ni andra både över och under 18 år, med eller utan jobb? Betalar ni allt själva eller har ni hjälp av föräldrar alt sponsorer?
 
 
 

Vecka 5

Postat den: 2017-01-30 @ 05:39:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Måndag: Arragon promeneras, Obelix dressyr, Monty träning för Anneli, Strongen promeneras, träna Onyx och Mango.
 
Tisdag: Arragon promeneras, Obelix promeneras, Monty dressyr, Strongen skrittas, Hippie dressyr, Mozzarella dressyr. 
 
Onsdag: Arragon promeneras, Obelix dressyr, Monty promeneras, Strongen dressyr, Hippie dressyr, träna Onyx och Mango.
 
Torsdag: Arragon promeneras, Obelix träning för Anneli, Monty joggas, Hippie bommar, träna en ny ponny.
 
Fredag: Arragon promeneras, Obelix promeneras, Monty dressyr, Hippie dressyr, träna Onyx och Mango.
 
Lördag: Arragon promeneras, Obelix joggas, Monty tävling, Hippie dressyr, Strongen dressyr
 
Söndag: Arragon promeneras, Obelix dressyr, Monty promeneras, Hippie uteritt, Strongen uteritt, träna Onyx och Mango, ha 2 lektioner. 

Välkommen Mango och Onyx!

Postat den: 2017-01-29 @ 22:08:44 | Allmänt | Kommentarer (1)

Igår kom två nya träningshästar hit! Det är två frieserhästar födda 2012. Väldigt trevliga och snälla individer. Ska bli roligt att jobba med dessa hästar under en månad framöver! Jag vet ju inte så mycket om någon av dem ännu, men jag lovar att updatera er om när jag lär känna dem mer ;) 
 
Väldigt spännande att jobba med en lite annorlunda ras och typ av häst. Och även fast de är väldigt lika varandra så är det ändå väldigt stor skillnad på dom både i kroppen och huvudet när man har varit lite med dom. Idag har vi bara ryktat båda två men imorgon ska vi lite smått börja träningen.
 
 
 
 
 

Testa nytt spån

Postat den: 2017-01-29 @ 06:49:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Förr körde vi alltid på kutterspån men har nu valt att använda spånpellets då det blir mycket lättare att mocka i samt att det känns som att det blir billigare i längden. 
 
Från början köpte vi Krafft Ströpellets, men den tyckte jag var värdelös rent ut sagt. Svällde nästan ingenting och kändes som att det blev väldigt lite spån samt lite blaskigt. 
Nästa test blev från Byggmax där det är ganska billigt. Det spånet var jag jättenöjd med fram tills de nyligen bytte märke. Detta svällde endast i varmt vatten men blev inte så mycket spån och det kändes som att det sög åt sig kisset dåligt. Man fick göra av med mycket och det blev inte mycket av säckarna. Det som var tidigare var något mörkare men blev toppenfint spån, och mycket!
 
Nu har vi precis provat spånpellet från Svenska Foder. Dyrt men fyllde bra, kändes dock fuktigt och var inte så bra att mocka i då det inte heller sög åt sig kisset så bra. Inte så positiv till detta. 
 
I veckan kom två pallar med stallpellets från SCA som vi ska testa. Hoppas att vi hittar rätt den här gången! Enligt många ska det vara den bästa. Jag vill ju ha det billigt men det ska också vara kvalitet och inte behöva kännas fuktigt i boxarna. Än så länge tycker jag fortfarande bäst om träpelletsen från Byggmax som tyvärr inte går att få tag i längre. Men jag har inte provat stallpelletsen från SCA ännu. 
 
 
Vad använder ni för strö? Och vad använder ni för märke? Prioriterar ni det mest ekonomiska eller det som ät lättast att mocka i?
 

Film från träningen med Monty i onsdags

Postat den: 2017-01-28 @ 15:36:04 | Allmänt | Kommentarer (1)

Här kommer äntligen en film på träningen med Monty från i onsdags då vi tränade för Anneli. Jag tycker verkligen att vi har tagit ett stort steg framåt på flera plan! Allt är mycket säkrare och han är stadigare och bättre i formen. Jag tycker att han har en väldigt lagom form nu utifrån hans utbildningsnivå. 
 
Försökte visa lite av varje av vad vi gjorde, allt filmades ju inte förstås. Men lite av varje kom med! :)
 

Frågor som har kommit upp

Postat den: 2017-01-28 @ 05:50:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Har varit några återkommande frågor under månaden som kommit upp, så tänkte besvara frågorna i ett inlägg istället. 
 
1. Vad är målen och planen med Arragon iår? Planen är att rida stadiga rundor i FEI och höja oss snäppet upp procentmässigt samt försöka prestera så bra vi kan på SM i sommar! Därefter kommer vi att börja leta efter ett nytt hem till Arragon. Vi har en så rolig vår framför oss, och jag hoppas att vi båda får hålla oss friska!
 
2. Har du köpt Monty själv eller har dina föräldrar gjort det och hur kommer det sig att du/ni köpte en ponny igen? Monty är inte vår, utan det är Elisabeth Hultgren som äger honom. Jag har honom bara här hemma i träning och tävling. En riktigt go häst som jag är väldigt glad att jag får vara med och utbilda :)
 
3. Jag förstår att du tränar för Annnelie när  Obelix står uppstallad där (om jag uppfattat det rätt?!), men är tanken att fortsätta med det sedan när du tar hem honom också eller ska du gå tillbaka till dina "gamla" tränare då? Självklart vill jag fortsätta! Jag har länge hoppat mellan olika tränare men nu känns det som att jag äntligen har hittat rätt för mig och hästarna. Det känns jättebra och jag vill fortsätta träna för Anneli sålänge hon orkar med mig, haha ;) Sedan kommer jag säkerligen komplettera med någon annan då det alltid är bra att ha fler ögon på sig, bland annat så är ju tanken att åka ner till Sandra Sterntorp då och då fortfarande precis som förra året. 
 
Det har varit toppen att stå hos Anneli i vinter, är så glad att vi stallade upp där!
 

Galoppbilder Monty

Postat den: 2017-01-27 @ 11:37:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Måste bjuda på några härliga galoppbilder på Monty också! :D
 
 

Tips! Sadelrem

Postat den: 2017-01-27 @ 05:32:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Jag fick tips av Anneli att införskaffa en sadelrem att ha till Obelix. Så jag köpte två stycken-  en som jag kan ha på Equipen som Monty och Arragon tränar i och en till Childericen som Obelix har. Jättebra att kunna hålla i när man hoppar upp och den var jätteeffektiv när Monty busade lite. Då behöver man inte dra hästen i munnen utan kan hålla lite där för säkerhetsskull, haha! Använder den dock mest vid uppsittning nu men känns trots allt lite tryggt att ha den där. 
 
Jag köpte min på Högsta Ridsport då den såg mest behaglig ut att hålla i. Klarar inte av när man sätter en snokrem där som vissa gör, det blir så obehagligt. Tyvärr fanns den bara i brunt just nu, men jaja, så får det bli. 
Ni hittar den här för 95 kr.
 
 
 

Monty - denna fantastiska häst!!

Postat den: 2017-01-26 @ 23:02:57 | Allmänt | Kommentarer (2)

Den här fantastiska hästen alltså, han ger en sån fantastisk känsla när jag rider just nu! Vi har dock mycket kvar att jobba med i traven, han behöver komma mer genom kroppen där. Den är lite hastig och stel, men han börjar ta ut stegen lite bättre ändå. Här kommer ett gäng travbilder från förra veckan!
 
 
 
 
 
 

Duktiga hästar!

Postat den: 2017-01-26 @ 22:25:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jag har bara ridit tre hästar idag, och imorgon ska jag bara rida 2. Konstigt!! Det är bara för att Hippie och Strongen har fått lite vila nu i och med vaccineringen ;) Men känns väldigt konstigt. 
 
Monty hade lite träningsvärk idag tror jag, han orkade inte riktigt. Men han var ändå väldigt pigg och glad och jobbade på så bra som han orkade. Men vi red ganska kort så att det inte blev för jobbigt. 
 
Arragon gick ett dressyrpass och var ganska laddad till en början men taggade ner när jag satte honom i arbete ( i varje fall i traven, haha, galoppen behöver vi inte prata om).
 
Obelix gjorde ett superpass idag! Jag red ordentligt från början och det gav resultat. Verkligen superbra att ha en spegel dessutom så att man kan se hur han är i formen för jag tycker fortfarande att det är lite svårt att känna. Vill så gärna ha en paddockspegel haha men dom kostar ju skjortan tyvärr. 
 
Resten av dagen har gått till att städa hela sadelkammaren och putsa all utrustning. Det tar sin lilla tid trots allt! Imorgon ska Arragon och Obelix ridas, de andra promeneras. Sedan ska jag  hjälpa pappa då vi ska stolpa om alla hagar nu. Välbehövligt kan jag säga!
 
Kommer film både från Montys träning och Obelix idag någon gång i helgen, men min dator är inte så samarbetsvillig för tillfället. 
 
 
 
 
 

Träningen ikväll

Postat den: 2017-01-25 @ 21:48:04 | Allmänt | Kommentarer (0)

Monty var jättefin på träningen idag! Inte alls sådär spänd som han kan bli borta ibland och väldigt fin bjudning genom hela passet. VI jobbade mycket i trav först och där blev han väldigt fin. Det är långt ifrån hans bästa gångart och han har det svårt där, men det kommer mer och mer och vi får ge traven tid. Han börjar ta ut steget bättre och får med ryggen mer. Vi jobbade även med lite skänkelvikningar och jag fick lite tips på hur jag ska jobba vidare med det hemma. Han har svårt för det men jag tror att det kommer att gå kalas när det väl faller på plats. 
 
Galoppen var super idag! Gjorde några 10-metersvolter och mycket förvänd galopp på volt. Han är mycket starkare där nu vilket är jätteroligt för han har en väldigt stor galopp som har tagit tid för honom att växa i. Fortfarande lite vingligt stundtals såklart, speciellt i volter och sådär, men han börjar verklligen ta för sig fint!

Anneli är verkligen super som tränare! Tack Montys ägare som körde honom till träningen och tack Michelle för att du följde med som gott sällskap och filmare :* 
 
 

Dimmigt och kallt!

Postat den: 2017-01-24 @ 21:47:41 | Allmänt | Kommentarer (1)

Ända sedan imorse har jag nästan längtat efter att lägga huvudet på kudden, haha. Somnade nästan vid frukosten och samma nu ikväll när jag och Lollo tittade på en film. Suck... ;) Får nog ta och börja lägga mig lite tidigare på kvällarna. 
 
Monty var sååå fin idag! Gjorde framförallt superfin förvänd galopp och kändes precis lagom i handen och bjöd på fint hela tiden. Supernöjd med honom! Hippie var inte riktigt med mig imorgon, men han brukar vara svårare när han har vilat en dag. Strongen däremot var fin, dock skrittade och travade vi bara idag. Han känns väldigt glad nu! 
 
Arragon och Obelix har bara promenerats. 
 
Mozzarella red jag i förmiddags och hon var jätteknepig. Blir back såfort jag kräver något av henne, det enda hon accepterar är när jag rider henne låg i formen. Vet inte varför och vad jag ska göra åt det, känns som att hon testar mig eftresom hennes ägare inte hade upplevt riktigt samma sak. Men vi har bokat en träning för Anneli så jag hoppas att vi kan få hjälp då!
 
Inte bild från idag, men en söt Mozzarella! Och hemskt god glass ;)
 
 
 

Tillbaka till startsidan