Träningen med Monty

Postat den: 2016-10-24 @ 12:12:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Monty är en otroligt rolig individ att jobba med, men lite speciell. Han har trots allt varit en ganska stor utmaning för mig, men en rolig sådan! Jag fick en fråga om jag kunde skriva lite om hur jag har tänkt med Montys träning. Det kan jag absout göra!
 
Montys stora fokus under våran träningstid ihop har hela tiden varit att stärka och ge honom en bra grund. Jag har inte tränat in så mycket nya saker utan har velat få honom lydig och påverkbar i grundarbetet . Lära honom att man inte tar tag i bettet i en övergång, att man tar med sig bakbenen in i den nya gångarten, att alltid tänka framåt osv. Väldigt mycket grundläggande arbete har vi lagt ner med kombinationen lydighet och styrka. I och med att han inte var riden jättemycket tidigare och varit lite knepig så har jag försökt få hitta vägar för att göra träningen rolig för honom, så att det inte ska bli för tråkigt för honom när han måste ta i lite. Han är också ganska känslig så man får vara lite försiktig med när man kräver saker.
 
 
I galoppen har vi fått jobba mycket på bärigheten. Han har en naturligt fin galopp, men som var lite för stor för att han skulle orka galoppera i början helt enkelt. Där har vi jobbat mycket med tempoväxlingar och att rida på olika stora volter då han har tyckt att det har varit lite jobbigt just i svängarna. Vi har också tagit mycket hjälp av studs och bommar att galoppera över, det har hjälp otroligt mycket! Även massor av fattningar har vi tränat för att få honom att fatta med bakbenen. I början ville han gärna slängtrava in i galoppen eller "hoppa" in i galoppen och också då släppa ryggen. Det blev lite så när han inte hade tillräckligt mycket bjudning och styrka.
 
 
Traven är hans svåraste gångart där han gärna blir lite styltig och spänd. Han har inte velat länga särskilt mycket men varit ganska stadig hela tiden, dock upplever jag att han har släppt ryggen ganska mycket i just traven och inte riktigt gått i en ordentlig form. Det jobbar vi fortfarande med. Men nu äntligen efter massor med jobb med att från början bara kräva smååå skillnader till att nu faktiskt kunna rida små längningar här hemma, så börjar traven blomma ut allt mer. Men mer arbete för att få med bakben och rygg i traven återstår. 
 
 
Det känns  som att grunderna sitter ganska bra numera, han är fint lösgjord och arbetar bättre med ryggen än tidigare. Han är också mycket lydigare och lättare att påverka. De här dumheterna med att snurra runt, tvärnita och hoppa upp eller liknande som han faktiskt höll på med ganska mycket den första tiden hos mig har han slutat helt med, det känns otroligt skönt att ha fått bort de olaterna!
 
I höst har vi börjat med skänkelvikningar, förvänd galopp och jag har börjat kunna kräva lite mer samling. Han tar träningen otroligt bra! Detta kommer att fortsätta vara huvudfokuset i höst/vinter och givetvis ännu mer styrka och lydighet. 
 
Det viktigaste har hela tiden varit tid och tålamod.  Han är ingen ponny som man stressar fram något med, och jag har verkligen velat ge honom tiden han behöver för att han ska kunna blomma ut senare. Han är otroligt lätt och fin i handen nu och börjar förstå mer och mer vad jag vill med skänklarna/sätet. Förut när jag ville flytta ut någon bog med skänkeln ville han helst bara springa iväg, men allt blir så mycket enklare nu när han har lärt sig att han ska forma sig runt skänkeln. Jag tror att det här kan bli en toppenponny och jag är övertygad om att han kommer att utvecklas mycket de kommande månaderna vi har kvar! Jag har också lärt mig hur otroligt viktiga grunderna är redan från början, ingen idé att börja med något annat innan de sitter helt. 
 
 

Kommentarer

Postat av: Lollo

Hej! Kan du inte skriva ett inlägg om alla de hästar som du har i träning just nu, vilka som är dina egna, hur träningsupplägg ser ut osv. Var inne mycket på din blogg förut när du hade Arragon, Flisan och Soccan men inte kollat in under ett tag och förstår ingenting nu när jag är tillbaka :) Driver du ett företag inom utbildning av hästar? :)

Svar: jovisst :)
Olivia Gustavsson

2016-10-24 @ 19:53:54
Postat av: Amanda Carlson

Jisses va fina ni är! :) kul och läsa om allt på din blogg! Hoppas allt är bra med dig och familjen, kram! /Amanda

2016-10-25 @ 22:18:46
URL: http://nouw.com/amandacarlson
Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan