Rida på asfalt

Postat den: 2016-03-19 @ 05:11:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Vi bor på landet, men här är det asfalt i stort sett överallt ändå med undantag för några grusvägar, och alla mängder av ridvägar i skogen såklart. 
 
Det finns mycket åsikter kring hurvida man ska rida på asfalt och inte. Jag tänkte berätta min syn på det hela! 
 
 
Jag har alltid fått höra att det är farligt att rida på asfalt för att det är för hårt. Okej ja, det är ganska hårt, men farligt? Det tycker jag inte. Jag tror istället att hästarna mår väldigt bra av att gå korta stunder på asfalt, både i skritt och trav. Vi pratar alltid om att variera underlaget för hästarna, och då ser jag asfalten som ett bra komplement isåfall. Jag tror att om vi rider hästarna i en lugn och balanserad trav (alltså inte busridning och liknande) på asfalten där hästen använder sin kropp rätt, tror jag att det stärker senor och bygger upp hästen på ett bra sätt. Arragon skrittas eller promeneras oftast minst 1 h på asfalt varje dag, och nu har jag även travat korta bitar för att stärka upp honom. Både jag själv och min osteopat har bara sett en positiv utveckling av det. En annan sak som jag tror är viktigt när man ska trava på asfalt är att man sakta vänjer in hästen och ökar stegvis, att man alltså inte travar för långa sträckor till en början utan bygger på mer och mer.  
 
Ibland tror jag faktiskt att det kan slita mer på att gå runt runt på en mjuk bana varje dag, jag tycker asfalt är perfekt till vissa saker då man får rida rakt fram och på hårt underlag. Vi har dessutom turen att ha en lite annorlunda asfalt här som är väldigt grov, som gör att hästarna inte halkar på den. Superbra! 
 
Kort sagt: Korta bitar med trav på asfalt då och då tror jag bara är stärkande! Men kolla över så att asfalten inte är hal (finns ju flera olika typer av asfalt). 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: helena

det är helt rätt Olivia ,ett varierat underlag är bra och asfalt är bra för hästen ,då speciellt till exempel när dom har haft kotledsinflamationer ska dom enbart gå på hårt underlag då kan ett mjuk underlag vara rent farligt istället , man kan trava i lungt tempo som du säger med , man ska vara rädd om sina hästar dom är ju sitt allt som sagt .

Svar: Ja precis Helena! Så är det verkligen :)
Olivia Gustavsson

2016-03-19 @ 09:17:06
Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan