68,889%

Postat den: 2016-07-31 @ 20:15:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

68,889% blev dagens procent i klassen, domare Barbro Andreasson. Tyvärr blev det bara en klass då det hände en olycka i transporten mellan klasserna.. Berättar mer om det imorgon.
 
Han var ganska spänd även idag, det är så svårt att få honom att slappna av på banan och speciellt med sadelbytet igår nu. Men vi får vara nöjda med dagens resultat tycker jag! Synd att han tänkte bakåt i båda halterna bara, sen var övergångarna halvbra idag också eftersom han var så spänd där. Galoppen var ganska fin! Den börjar ta sig. 
 
Jag var uppe lite efter 5 imorse och fodrade och kom hem runt 4-tiden. Arragon och Strongen har ridits nu precis. Arragon var sååå fin idag!! Slappnade av med ett bra och jämnt sug framåt i handen, jag kom till en bra ridning och vågade inverka. Väldigt roligt! Klockan 9 ikväll kommer pappa hem och då ska vi ut och skritta i skogen på Obelix också, tills dess ska jag själv äta och sen kvällsfodra alla hästarna. Den här dagen har gått i ett ;)
 
 
 
 

Sadelbyte - inte optimalt

Postat den: 2016-07-30 @ 20:25:24 | Allmänt | Kommentarer (2)

Monty har fått låna en ny sadel av Anette idag - en Amerigo DJ. Så snällt att jag fick låna den och vi red med den idag och ska ha den på tävlingen imorgon. Tyvärr insåg jag lite för sent att min sadel inte längre låg bra på honom, och inte heller hans hoppsadel låg helt optimalt. 
 
Dumt att byta sadel dagen innan tävling, men hellre det än att tävla med en sadel som ligger och trycker. Jag kände mig inte stabil i sadeln för jag är inte van vid den, och Monty gick inte super med tanke på att han har varit lite grinig i veckan (som jag förstår nu beroedde på sadeln). Sånt går inte över på en dag ;) Men vi ska göra det bästa vi kan! Det är en bra sadel både för mig och Monty egentligen, men alltid svårt att byta. Vi är väldigt tacksamma över att vi får låna den nu över tävlingen i helgen. Vi rider en LC och LB och det går som det går - men som sagt så ska vi verkligen försöka göra vårat bästa och ha roligt!
 
Ni får hålla alla tummarna för oss imorgon, det behövs den här gången!!!
 
 
Förutom att rida Monty så har jag och pappa skrittat i skogen på Obelix igen, Hippie och Strongen har gått varsitt dressyrpass och Arragon joggades imorse samt promenerades nu ikväll. Allting är även packat och klart inför imorgon och Monty står nyduschad i boxen. Känns som jag har kontroll nu! 

Svårighet med igångsättning av Arragon

Postat den: 2016-07-30 @ 05:46:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Arragon har alltid varit en häst som har varit ganska svår att rida för mig, och är fortfarande. Han är helt klart den svåraste hästen jag har i stallet just nu. 
 
Han har en tendens att bli kort och hög i nacken och släppa stödet tills man inte har något alls att hålla i. Det är svårt att driva fram ett stöd och få ut halsen.Speciellt nu när jag sätter igång och han är lite laddad är det svårt att få honom att verkligen slappna av och bjuda framåt korrekt, och inte bjuda framåt till enbart laddning med sänkt rygg och spänning. I vissa lägen när han släpper och jag driver kan han flyga rätt upp i luften och hoppa och studsa. Det är även lite såhär han är på tävling när han är väldigt laddad, och därav ibland svår att få ut halsen på inne på banan. 
 
Så: Fokus just nu är att han: 
 
1. Är ordentligt framme för skänkeln. Även fast han känns laddad och överkänslig så behöver det inte alltid betyda att han är aktiv och framme för skänkeln. 
 
2. Tar halvhalterna. Ibland tar jag en halvhalt och då drar han bara ihop hela halsen jättesnabbt och sen rider jag vidare. FEL! Här behöver jag tänka att jag tar en halvhalt som verkligen går igenom, tänker att jag ska sänka honom lite i formen samtidigt och sen rider framåt. Svårare i praktiken än vad det låter dock. 
 
3. Gör lugna och tydliga övergångar. Galoppfattningarna ska vara lugna, avsaktningarna ska ske på bakbenen och i samma form. Alltid efter vila vill han gärna släppa stödet lite extra i alla övergångarna, då gäller det för mig att vara riktigt stadig och sitta kvar. 
 
 
Det är som ni hör än så länge väldigt basic, men det är trots det vääldigt mycket att jobba med varje dag! Det kommer att ta tid att komma tillbaka, men vi ska fixa det! Problemen vi har sitter givetvis alltid lite i honom, men det blir oftast lättare när han är mer igång. 
 
 

Uterittsdag

Postat den: 2016-07-29 @ 20:40:58 | Allmänt | Kommentarer (0)

Imorse red jag ut på Arragon tillsammans med Eva-Carin och Amico, sedan lite senare skrittade jag och pappa ut i skogen med Obelix. Hippie och Strongen har också gått i skogen. Det är så skönt att ta paus från banan ibland och bara rida ut i skogen. Jag tror det är väldigt bra för hästarna också! 
 
Resten av dagen har spenderats med min kära vän Lollo <3 Vi var båda ganska trötta, så vi har bara tagit det väldigt lugnt och haft det bekvämt ;) Skönt med sånna dagar ibland! Imorgon är det fullt upp igen för då ska alla hästarna ridas utom Arragon men han ska promeneras 1 h, och sen ska det packas inför tävlingen på söndag och jag ska även åka och titta till Anettes hästar. 
 
Bild från häromkvällen
 
 

Enorma framsteg med lastningen

Postat den: 2016-07-29 @ 12:27:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Ni som har följt bloggen sen jag köpte Obelix vet att vi har haft endel problem med lastningen som gjort att vi inte har kunnat träna eller åka till ridhus regelbundet. Det har inte tidigare ägare haft på samma sätt, utan det är något som han har fått för sig här. Han har dessutom åkt mycket lastbil tidigare. 
 
I början löste vi det ganska bra efter lite träning, han gick tillslut rätt in om jag gick med honom och sysselsatte honom medan pappa stängde bommen. Men han kom inte alltid ända in och det blev lite problem här och där. För varje gång vi åkte med honom så blev det alltid värre, och tillslut stod vi en gång i 20 minusgrader klockan halv 12 på natten och försökte få med honom hem. Inte så roligt...! Vi har sedan dess provat massor av metoder, chansat på att åka iväg ibland ändå men alltid varit så nervösa över lastningen. 
 
Tillslut kände vi at vi inte klarade av det. Vi åkte till Rebecca Dahlgren på HorseVision för lastträning. Även här hade vi stora problem till en början, men vilken förvandling det har blivit sen dess! Nu finner han tryggheten I transporten, och inte utanför. Rebecca satte verkligen en helt annan mental inställning i honom inför transporten. Nu om han är stressad så nästan springer han på transporten, för han vet att han får ha det lugnt där. Han backar också ut mycket lugnare och det är stor skillnad på mentaliteten i samband med lastningen. 
 
 
Jag är så tacksam gentemot Rebecca att hon kunde hjälpa oss! Nu det senaste har vi lastat klockrent både på träning och tävling, något som omöjligt för bara några månader sedan. Och om bakslag kommer - då vet jag vem jag ska ringa nu ;) 
 
Jag tror också att min och pappas inställning har gjort sitt, vi är mer säkra på VÅR uppgift nu också. Jag lastar honom med hjälp av sticken, pappa håller koll på linan och sätter för bommen. I framtiden är målet att jag ska kunna lasta honom helt själv. Nu går han in själv, men när vi är helt säkra framöver hoppas jag att jag ska kunna sätta för bommen och även ha koll på linan själv. Men det väntar vi såklart med!
 
 

Tävling i helgen

Postat den: 2016-07-29 @ 05:07:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

I helgen är det dags för tävling med Monty igen! Vi ska rida LC:1 och LB:1, och jag känner att det kanske är på tiden att jag börjar träna in programmen igen. Haha!! Glömmer alltid av att träna in programmen numera, är alldeles för fokuserad på själva ridningen och momenten var för sig. 
 
Hursomhelst. Han går faktiskt inte toppenbra just nu. Han är fin och har gjort en stor utveckling, men jag har inte riktigt någon sadel som ligger klockrent just nu. Dressyrsadeln har legat bra förut men den ligger halvbra nu och det märker jag också på honom i ridningen. Hoppsadeln som jag hade när jag red honom hemma hos ägaren i vintras låg bra då, men ligger inte heller bra längre och dessutom är det svårt att rida dressyr i en hoppsadel. Detta gör att vi lite förlorar lösgjordheten och bjudningen. Skittråkigt, och jag vet inte riktigt hur det ska lösas. Han har ändrat sig en hel del. Den ligger absolut inte katastrof för då hade jag aldrig ridit i den, men den ligger heller inte bra. 
 
Tanken med två starter är att försöka få honom att slappna av till andra klassen. Hoppas hoppas att vi kan lyckas med det! Trots omständigheterna så är vi laddade och hoppas att vi kan göra en bra prestation. 
 
 
 

Träningsfilm dag 1

Postat den: 2016-07-28 @ 20:13:22 | Allmänt | Kommentarer (1)

Har helt glömt av att visa film från den sista träningen för Sandra när vi var där på träningsvecka v.26. Så här kommer den! Jag längtar redan tillbaka dit för att träna, det var så himla roligt! Som alltid ;)
 

UVM börjar

Postat den: 2016-07-28 @ 06:08:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Idag börjar unghäst VM, så roligt! Det verkar som att det gick att se det på ClipMyHorse, så nu vet jag vad jag har för planer idag i varje fall ;) Alltid lika roligt att titta på tävlingarna! Jag tycker nästan att det är roligare att titta på unghästarna än de äldre numera, haha. 
 
 

Alla hästarna motionerade

Postat den: 2016-07-27 @ 20:16:56 | Allmänt | Kommentarer (3)

Måste säga att vädret har varit helt perfekt idag verkligen, helt underbart!! Lagom soligt, lite blåsigt och en luft som man kan andas ordentligt i. Man har kunnat gå i linne och shorts hela dagen men utan att bli helt kokhet. Perfekt ridväder med andra ord!

Monty, Hippie och Strongen har gått varsitt dressyrpass under förmiddagen. Ikväll promenerade jag med Arragon och skrittade ut på Obelix i skogen. Pappa följde med och gick med när jag red Obelix, tack snälla <3 Jag vågar frotfarande inte skritta ut på honom själv ännu och det är lite trist att skritta i paddocken.. haha. Bra med variation av underlag dessutom!
 
 

Hos doktorn

Postat den: 2016-07-27 @ 11:38:00 | Allmänt | Kommentarer (3)

Nyss hemkommen från doktorn efter ett missöde inatt - hahya!! Så pinsamt, men på något sätt har jag lyckats trycka in min öronpropp alldeles för långt i sömnen (sover alltid med öronproppar, kan inte sova annars hehe), och när jag vaknade imorse var jag helt döv på det örat och kunde varken se eller känna öronproppen. Suck.. Sånt händer såklart mig ;) Så nu har jag fått hjälp att suga ut den, usch. Skönt att höra igen i varje fall ;)
 
Idag ska Strongen och Monty ridas. Ska eventuellt rida även Arragon och Hippie om inte Edith kommer ikväll, för då får jag det lite lugnare imorgon isåfall. Obelix och jag skulle ha tränat idag men han gick omkull i hagen i måndags och igår när jag red var han hur konstig som helst, kunde inte alls trava normalt. Så nu ska vi bara skritta och så har vi bokat en tid hos våran veterinär Elin, hittar inte hon något får vi åka till osteopaten Stefan. Tyvärr har vi inte tid förrän om 2 veckor, men vi passar på att ge honom lite vila. Det är säkerligen någon sträckning eller något liknande, tror inte det är alltför allvarligt. 

Några prints från ett ridpass innan tävlingen förra veckan. 
 

På tal om åskåar al

Postat den: 2016-07-26 @ 05:05:00 | Allmänt | Kommentarer (3)

Vart hästarna är mest trygga när det åskar är en svår fråga - i hagen eller inne i stallet. 
 
Jag har alltid valt att ta in mina hästar i stallet. Jag vet inte om det är det säkraste, men det har alltid känts som det rätta och jag blir så mycket tryggare av att veta att dem är inne i stallet. Många diskuterar ju att det faktiskt är säkrare för hästen att vara kvar ute i hagen. Hm.. vet inte det alltså. Vid förra ovädret med åska här så dog en häst av blixten bara några kilometer från oss i hagen, usch! 
 
Upplever även att hästarna blir mentalt mycket lugnare av att vara inne också, i tryggheten. Dessutom hörs det inte lika mycket då.
 
Hur gör ni? Tar ni in hästarna vid åska eller låter dem gå kvar ute?
 
 
 

Bästa

Postat den: 2016-07-25 @ 21:00:14 | Allmänt | Kommentarer (0)

 

Åska och dunder

Postat den: 2016-07-25 @ 18:26:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Det blev ett snabbt avslut på det sista ridpasset för dagen, för nu kom åskan med hejdundrans fart! Vi har väntat på det nästan hela dagen då det har varit otroligt kvavt, men jag hade förstås hoppats på att hinna klart. 
 
I förmiddags red jag Mozzarella, Monty och Strongen. En stor guldstjärna till Monty som var riktigt fin trots att det var väldigt varmt. Hippie red jag nu precis men hann aldrig riktigt klart eftersom åskan kom så hastigt. Jag är livrädd för åska så jag beger mig in illa kvickt då. Så långt vi hann var han dock väldigt fin! Mjuk i sidorna, fin för skänkeln och spårade bra. De första dagarna ville han gärna gå lite på dubbla spår i framförallt hö galopp och tog även skänkeln lite dåligt, men det har redan blivit mycket bättre! Vi börjar få lite bättre koll på varandra i varje fall ; Idag låg fokus på övergångar både mellan och inom gångarterna och variation av formen. Riktigt nöjd med Hippie idag!

Egentligen var tanken att gå 1 h promenad med Arragon nu och att dessutom släppa ut hästarna i några timmar då de har stått inne nästan hela dagen pågrund av värmen. Hm.. Det får nog vänta. Om åskan ger med sig lite senare så får det bli lite senare stallkväll helt enkelt. 
 
Mozzarella och Monty
 
 
 

Vecka 30

Postat den: 2016-07-25 @ 05:24:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

 
Måndag: Monty bommar, Hippie dressyr, Arragon promeneras, Obelix vilar, Strongen dressyr, Mozzarella dressyr.
 
Tisdag: Monty vilar, Hippie bommar/hoppning, Arragon dressyr, Obelix dressyr, Strongen vilar.
 
Onsdag: Monty dressyr, Hippie vilar, Arragon promeneras, Obelix träning för Åsa, Strongen uteritt. 
 
Torsdag: Monty dressyr, Hippie dressyr, Arragon dressyr, Obelix vilar, Strongen vilar. 
 
Fredag: Monty vilar, Hippie dressyr, Arragon dressyr, Obelix dressyr, Strongen dressyr. 
 
Lördag: Monty dressyr, Hippie uteritt, Arragon promeneras, Obelix dressyr, Strongen uteritt.
 
Söndag: Monty tävling LC och LB, Hippie vilar, Arragon uteritt, Obelix bommar, Strongen bommar. 
 

Utvärdering Lilla Edets ridklubb

Postat den: 2016-07-24 @ 05:50:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Parkering: Stor parkering där det var väldigt lugnt, underlättar för oss med en häst som inte är klockren att lasta ännu! Nära till allting också. 
Café: Var aldrig där men jag tror att det fanns lite allt möjligt. 
Framridning: Framridning i ett ridhus eller grusbana. Vi red på grusbanan. Lite blött underlag men annars bra! Trevlig bana som låg nära tävlingsbanorna men som ändå var lite avskärmad vilket var skönt. 
Tävlingsbana: Tävlingsbanan var ute, banorna var pararella. Jättefina banor och för en gång skull riktigt stor collektiongring så att man kunde rida ordentligt där. Uppskattas verkligen! Borde finnas miniummått på collektingring. Inte optimalt för alla att skritta 7 min innan man ska in på banan. 
Funktionärer och personal: Bra personal vid parkeringen, någon annan personal såg jag inte direkt. Saknade någon som stod vid collektingring som sa om man kunde gå in eller inte! 
Priser: Väldigt fina priser och stora rosetter!
 
Sammanfattningsvis: En bra tävlingsplats som jag aldrig varit på tidigare. En fin och bra bana, bra framridning och överlag en väldigt trevlig anläggning. Hit tänker jag åka fler gånger för att tävla :D
 
 
 

Tillbaka till startsidan