Användbarheten av den lägre formen

Postat den: 2015-10-08 @ 16:17:00 | Arragon | Kommentarer (2)

Under Patrik Kittels testridning på 4-åringarna under Breeders poängterade han verkligen hur viktigt det var för hästen att kunna komma ner i en lägre form och slappna av ordentligt, samt att gärna trava "ekonomiskt" där. Jag håller verkligen med honom!
 
Mer än 70% av mina ridpass består nog av ridning i en lägre form än den jag rider i på tävling. När jag rider i stärkande syfte vill jag alltid hitta en lite lägre form där ryggen kommer med och hästen verkligen får arbeta igenom hela kroppen, för att sedan ta med det upp till den lite högre formen. Går det att göra en bra samling och enkelt byte i en lägre form, då blir det mycket enklare även i tävlingsformen. Hästen ska vara oberoende av vart den har huvudet, och inte bara kunna samla sig när man håller ihop den i en högre form. Jag tycker att det är DÄR, en stor del av ridbarheten hos en häst sitter. Givetvis är det något som man får bygga upp under en längre tid.
 
I den här formen gillar jag att arbeta Arragon i hemma, gärna ännu lite lägre.
 
Brunos största utveckling under tiden jag ridit honom, måste vara på just det här området. I början var det jättesvårt att rida honom i en lägre form. Man ville väldigt gärna rida honom i en "vanlig" form, för det var enklast att få honom bra där. Han hade en form som han hela tiden gick i, och den var nästan lite svår att komma ifrån.  Då fick man verkligen tänka till och våga ändra på formen och utmana lite. Det var riktigt kämpigt ett tag för han blev väldigt obalanserad, ville bara springa på fort framåt, blev ostabil i formen och slappnade inte alls av när jag försökte hitta den lägre och rundare formen. Jag bestämde mig ändå för att inte ge mig med det här, och visst har det gett resultat! Han har blivit mycket mer ridbar överlag när jag när som helst kan sänka ner honom utan att han tappar balansen. Det är lite svårt i galoppen fortfarande där han har lite svårt att hitta rätt balans och takt, men det kommer! Tidigare fick jag känslan av att jag alltid villa hålla så mycket för att han inte ska falla isär, nu balanserar han sig själv på ett helt annat sätt och kommer upp bättre i fronten. 
 
 
 
Sen är alla former olika bra för olika hästar, alla hästar ser olika ut och man får rida olika på alla hästar för att ge den en bra grund samt ta hänsyn till hästens ålder och utbildningsnivå. Det viktigaste är att man rider i en skonsam form som är väl anpassad för hästen och som är bra för hästen både psykiskt och fysiskt. Men den långa och låga formen är för mig så otroligt viktig och användbar, det har verkligen hjälpt mig framåt med alla mina hästar. Jag har insett att det verkligen är värt arbetet att lägga ner tid på att få hästen att gå balanserat i den här formen.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Andrietta Svärdh

Vi tränar också mycket på att min ponny verkligen ska komma ner och bli lång och låg. Det ger otroligt mycket!

2015-10-08 @ 20:20:51
URL: http://andriettajosefin.horseworld.se/
Postat av: Andrietta Svärdh

Vi tränar också mycket på att min ponny verkligen ska komma ner och bli lång och låg. Det ger otroligt mycket!

2015-10-08 @ 20:20:51
URL: http://andriettajosefin.horseworld.se/
Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan