Svar på kommentar: Arragons artros

Postat den: 2015-03-10 @ 11:59:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

 
Hej! Tack för din fråga! 
 
När vi köpte Arragon hade vi ingen aning om vad han skulle hålla för, om han ens skulle klara av att bli riden och tränad som en vanlig häst med sin artros i höger kota. Efter de första tävlingarna då vi ridit LB och LA var vi överlyckliga över att han klarade bara det.  Nu ett år senare tävlar vi på nationell nivå och han är helt symptonfri. Är det inte helt fantastiskt? 
 
Med en häst med artros tror jag det är viktigt att inte stirra sig blind på enbart själva ridningen, utan få med runt omkring i bilden. En häst med artros ska absolut inte stå still för mycket, därför går vi mycket promenader med honom både innan utsläpp till hagen, innan ridning och på kvällarna (detta är självklart för hans psyke också). Sen är självklart det viktigaste ändå att han inte får belasta artrosen vid ridning, alltså han får inte skjuta ut högerbogen eller lägga sig på den. Det har vi fått passa mycket genom att vara noga med att hela tiden se till att ha den på plats i all ridning, vilket inte alltid är helt lätt då han gärna vill skjuta ut den. Efter ridning är det självklart också kylning på kotorna som gäller. 
 
En stor del till att vi har lyckats hålla honom frisk är självklart våran osteopat Stefan också. Han checkar honom då och då för att se att han inte har något i kroppen som skulle kunna göra att han börjar överbelasta mot höger. I fredags när vi var där hade han bland annat en liten spänning i vänster bröstmuskel, vilket gjorde att han hade kunnat börja belasta mer åt höger. Tur att vi hittade det innan det gick för långt! Det är sånt som är svårt att hitta och känna själv, därför är det så bra att ha någon kunnig som kan kolla då och då. Jag tror inte det är helt omöjligt att kunna ha en symptonfri artroshäst, det kräver bara extrem noggranhet och ett bra upplägg med tränare, osteopat och människor som förstår vad det handlar om. Man måste veta exakt hur man ska lägga upp det inför och efter en hårdare träningsperiod, det går inte att testa sig fram, då kan det redan vara kört. 
 
 
Många väljer vägen att spruta hästen såfort den visar sympton. Jag kan självklart förstå att många gör det på högre nivå som "måste" använda hästarna, men jag personligen skulle aldrig göra det. Har hästen påverkats är det något som har blivit fel, och då måste man ta tag i grundproblemet alternativt inse att hästen inte håller för den typ av träning som man själv vill utöva. Det är som när vi tar Alvedon mot huvudvärk. Problemet försvinner för ett tag när vi medicinerar, men återkommer igen. Då tar vi en Alvedon igen, istället för att gå till botten med problemet och se vad vi ska göra för att inte få huvudvärk igen. Vi människor vill bara använda oss av enkla och snabba lösningar, istället för att se vad som har orsakat problemet. Jag tror inte att det håller i längden. 
 
Att han är helt symptonfri nu tycker jag är värt mer än alla vinster i världen och det är bara att hoppas på att han fortsätter att vara opåverkad. Otroligt tacksam över att få ha en sån härlig kämpe i min ägo <3

Kommentarer

Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan