Mitt upplägg under ridpassen

Postat den: 2015-03-21 @ 11:46:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

När jag rider ett dressyrpass på mina hästar går hela ridpasset oftast efter en liten "mall". Tror många har det för sina hästar, man har ett sätt som man värmer upp på helt enkelt. Känner man att upplägget funkar, är det lika bra att följa det.
 
1 - Promenad: Jag brukar börja med att promenera minst 20 minuter på hårt underlag (asfalt), Soccan brukar gå 20 minuter och Arragon går 30-40 minuter. 
 
2.Uppvärmningsfas 1, ca 10 min: I första uppvärmningsfasen låter jag först hästen skritta något varv på lång tygel innan jag börjar värma upp i en lång och låg form. Här har jag inga krav på att hästen ska ta skänkeln utan jag försöker bara hitta ett stöd och få hästen att slappna av och gå med lugna steg i alla tre gångarterna. Lika mycket i båda varven och bara lugn jogging i alla gångarter.
 
-Skrittpaus-
 
3. Uppvärmningsfas 2, ca 10 min: Här börjar jag ställa lite mer krav på att hästen tar skänkeln, självklart succesivt. Det får inte bli att såfort man kommer in på uppvärmningsfas 2 så är det pang på med att hästen ska ta skänkeln, utan det får komma mer och mer så att hästen får en chans att komma igång. I den här uppvärmningsfasen brukar jag ta upp formen lite, det behöver inte vara den där "nosen i marken-formen" utan en mellanform där man lätt skulle kunna länga ner till en längre form igen. Här gör jag mycket övergångar mellan skritt-trav och trav-galopp. Jag börjar även göra lite små tempoväxlingar och halvhalter för att aktivera och hitta stödet samt tänker lite öppna eller sluta på volten. Man kan även göra lite mindre förflyttningar och ställa/böja lite mer. 
 
-Skrittpaus - 
 
4. Passets huvuddel: Efter skrittpausen och de två uppvärmningsfaserna beror det helt från pass till pass på vad jag gör under ridpassets huvuddel. I många fall rider jag kvar i en lite lägre form och tränar mycket aktivering, tempoväxlingar och lite samma tänk som i uppvärmningsfas 2. Ibland tar jag upp hästarna i formen och bara tränar på att rida i det eller tränar tävlingsmoment. Det beror helt på hur hästen är för dagen och vad jag känner att vi behöver göra! Men i den här delen av passet bör hästen ta skänkeln och vara med på noterna. 
 
Efter passet travar vi av i lång och låg form samt promenerar/skrittar av i minst 20 minuter. Hur lägger ni upp era ridpass på era hästar?
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Malin

Just nu har jag ingen super planerad uppvärmning. Försöker nämligen testa olika sätt för att ta reda på vad som funkar bäst. Men jag värmer alltid upp med mycket skänkelvikningar och övergångar. För att få henne att lyssna på skänkarna (framförallt innerskänkeln) och för att hon ska få framåtbjudning :)

2015-03-21 @ 22:34:24
URL: http://tildaomalin.blogg.se
Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan