Kunna variera formen enkelt

Postat den: 2015-07-18 @ 11:43:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Något som jag har lärt mig otroligt mycket om det senaste halvåret, så är det vikten av att alltid, i alla lägen, kunna lägga ner hästen i en lägre form och sänka. Det har löst så mycket problem för mig, fler än jag någonsin hade kunnat tro. 
 
För mig är en lång och låg form som på bilden. Där hästen är avslappnad, aktiv och arbetar bra med ryggen. Jag har inget emot om häste när ännu lägre i formen vid uppvärmningen, speciellt i traven. I den här formen värmer jag alltid upp i minst 10 minuter varje ridpass. 
 
 
När Arragon stressar upp sig, vill jag alltid kunna återgå till den här formen genom att lätt sänka honom så att han lugnar sig. Det ska inte vara något krux med att komma till en lägre form, det ska vara enkelt. Lika enkelt som det då ska vara att ta upp formen ganska snabbt och samla ihop lite mer. 
 
I dressyren på Arragon vill jag hela tiden känna att jag skulle kunna sänka när som helst. Det har Anna lärt mig, att jag måste ha den känslan hela tiden att det GÅR. För skulle det kännas som att det inte går, då måste jag ändra på något. Tänker jag på det, blir oftast känslan direkt mycket bättre. 
 
När jag rider mina och andras hästar hemma, brukar jag göra en stor del av arbetet i en lite lägre form. Kanske inte som den på bilden ovan utan det blir något mellanting mellan den formen och tävlingsformen. Hästen ska kunna ta halvhalterna såpass att man kan samla galoppen i en lite lägre form, och lyssna minst lika bra där som när man rider i en lite högre form. Det är så nyttigt att sitta och rida skolorna i en lägre form, för då märker man verkligen vad det är för något som man måste ha koll på och när hästen slutar ta halvhalterna.
 
 
 
I början när jag red Bruno hade vi extremt svårt med skänkelvikningarna. Det blev att jag nästan tryckte ihop honom för att få honom att flytta åt sidan, och jag fattade inte varför det inte gick. Sen tränade jag, och Anna sa till mig att jag skulle sänka honom och sen flytta. För skänkelvikningarna ger i sig en spänning, och är hästarna spända redan innan då så blir det ännu värre i en skänkelvikning. Jag sänkte, och vips så var det busenkelt! 
 
Nu säger jag inte att alla hästar fungerar på samma sätt, men jag tror ändå alltid att man ska rida med en känsla av att det går att sänka hela tiden. En superbra övning som jag gjort mycket med Flisan nu är att rida halva voltvarvet i lång och låg samt halva voltvarvet i en lite högre form. Då har man punkter då man verkligen måste länga ner, så att det är enkelt. Jag tycker att de flesta hästarna blir väldigt ridbara i den högre formen, när kontrollen finns även i den lägre. Det är inte just för att formen är lägre, utan för att de bibehåller en avslappning. 
 

Kommentarer

Namn:
VIP?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Tillbaka till startsidan