Packat färdigt

Postat den: 2015-07-31 @ 20:11:25 | Allmänt | Kommentarer (2)

Nu är det sista nerpackat inför imorgon. Det enda jag inte lyckats hitta är mina örhängen som jag alltid har när jag tävlar.. Men jag dör nog inte utan dem ;) Det är skönt att inte behöva packa till hästen, utan bara till mig själv. Bara schabrak och nummerlapp som jag ansvarar för! 
 
Arragon och jag var ute på en jättemysig skogstur imorse. Han var väldigt lugn hela tiden, vi kunde faktiskt till och med galoppera i en väldigt lugn takt och han hetsade inte alls. Det är nog första gången vi har galopperat i skogen utan att han har börjat studsa. Framsteg!! På hemvägen däremot var han väldigt konstig. Då ville han inte alls gå hem och försökte backa ner i dikena och höll på jättemycket. Jag vet inte vad det tog åt honom, men vi löste det tillslut och då skrittade han snällt hem. Men så har han aldrig gjort tidigare mer än någon gång när han laddat på svalnäs och backat runt lite. Får se till att göra något åt det om det händer igen. 
 
Det har åskat jättemycket här idag, så det blev ingen tur med Flisan förrän ikväll. Jag och Annie var ute med henne i skogen och hon var väldigt tittig idag precis som senaste gången i skogen. Jag vet inte varför hon har börjat så nu, när hon hade blivit så trygg ett tag. Hoppas att det försvinner snart!

Arragon har också fått spånpellets nu precis som Flisan. Nu får vi se hur det kommer att funka! Hos Flisan har det funkat jättebra. 
 
 

Sadeltips?

Postat den: 2015-07-31 @ 16:55:00 | Allmänt | Kommentarer (5)

Jag och Sarina har tittat runt lite på en sadel till Bruno då den han har nu inte ligger helt optimalt på honom. Det är inget jag känner när jag rider, men det kommer antagligen ge utslag i längden om vi fortsätter med den. Han har en annan som ligger ganska okej på honom, en Albion, men den är tyvärr alldeles för stor för mig så då blir den inte bra för honom på det sättet att jag inte kan sitta still i sadeln.  Ett tag red vi med Arragons utprovade Equipe sadel, men den ligger inte heller bra längre. 
 
Nu tänkte jag höra med er här om ni har något tips på något sadelmärke som man kan testa? Det ska vara en sadel i en billigare prisklass, som finns med 16,5 tum i sitsen eller som blir liten som 17 tum. Det är ju en stor djungel det här med sadlar, och billigt är det inte heller. Uppskattar alla tips! 
 
Den här sadeln hade ju inte varit helt fel, men den är ju aningen för dyr om man säger så haha! (Presige X-Helen)
 
 

Den viktiga återhämtningen

Postat den: 2015-07-31 @ 13:27:00 | Allmänt | Kommentarer (5)

Det här med att ge hästen några lugnare dagar i en hård träning tas oftast lite för lätt på, eller glöms bort. Det är inte helt ovanligt att ryttarna tränar på hela året om, eller bara ger en längre vila under vintern eller sommaren. 
 
Jag förstår att alla hästar fungerar på olika sätt, och alla har olika träningsupplägg. Men jag tror att alla hästar har ett behov av lugnare perioder med återhämtning mer än en gång per år. Ett par dagar då man verkligen lägger bort det man alltid annars håller på med och låter hästen ta igen sig, då och då. Det behöver inte vara så att man ställer av hästen helt, men man kan kanske göra lite lättare saker som inte påfrestar de muskler man brukar träna, utan man kan träna på annat sätt. Jag tror inte att någon häst mår bra av att vila helt från motion eller arbete, och absolut inte under längre perioder. Hästar behöver röra på sig dagligen, men det betyder inte att man behöver träna stenhårt hela tiden och på samma sätt. 
 
Mina hästar "vilar" ett par dagar 5 gånger om året, en bit över en vecka. Då brukar jag rida ut på lugna turer i skogen eller gå promenader. Det är inte för att dem börjar kännas trötta, omotiverade eller för att det känns som att dem behöver det. (Arragon hade nog egentligen aldrig velat vila om han fick bestämma, haha ;)) Utan jag låter hästarna vila för att musklerna ska få återhämta sig efter de intensiva träningsperioderna av den enkla anledningen att förebygga skador. Förutom allting annat som man kan göra för att förebygga skador hos sin häst, så tror jag att just vila är ett jätteeffektivt sätt att förebygga överansträningar och skador. En hård tränings -eller tävlingssäsong påfrestar trots allt mycket på hästarna. 
 
Jag säger inte att mitt upplägg är det optimala utan det funkar för mina hästar, men behöver inte funka för någon annans. Däremot går det inte längre att neka alla studier som visar på de goda effekterna på hästar som får lugnare perioder. 
 
Hur gör ni? Får era hästar lugnare perioder, går på hela året eller vilar helt i perioder?
Självklart behöver inte mitt tänk vara rätt, så rätta mig om jag har fel och berätta hur ni gör!
 
 
 
 

Tillbaka till startsidan