Packat färdigt

Postat den: 2015-07-31 @ 20:11:25 | Allmänt | Kommentarer (2)

Nu är det sista nerpackat inför imorgon. Det enda jag inte lyckats hitta är mina örhängen som jag alltid har när jag tävlar.. Men jag dör nog inte utan dem ;) Det är skönt att inte behöva packa till hästen, utan bara till mig själv. Bara schabrak och nummerlapp som jag ansvarar för! 
 
Arragon och jag var ute på en jättemysig skogstur imorse. Han var väldigt lugn hela tiden, vi kunde faktiskt till och med galoppera i en väldigt lugn takt och han hetsade inte alls. Det är nog första gången vi har galopperat i skogen utan att han har börjat studsa. Framsteg!! På hemvägen däremot var han väldigt konstig. Då ville han inte alls gå hem och försökte backa ner i dikena och höll på jättemycket. Jag vet inte vad det tog åt honom, men vi löste det tillslut och då skrittade han snällt hem. Men så har han aldrig gjort tidigare mer än någon gång när han laddat på svalnäs och backat runt lite. Får se till att göra något åt det om det händer igen. 
 
Det har åskat jättemycket här idag, så det blev ingen tur med Flisan förrän ikväll. Jag och Annie var ute med henne i skogen och hon var väldigt tittig idag precis som senaste gången i skogen. Jag vet inte varför hon har börjat så nu, när hon hade blivit så trygg ett tag. Hoppas att det försvinner snart!

Arragon har också fått spånpellets nu precis som Flisan. Nu får vi se hur det kommer att funka! Hos Flisan har det funkat jättebra. 
 
 

Sadeltips?

Postat den: 2015-07-31 @ 16:55:00 | Allmänt | Kommentarer (5)

Jag och Sarina har tittat runt lite på en sadel till Bruno då den han har nu inte ligger helt optimalt på honom. Det är inget jag känner när jag rider, men det kommer antagligen ge utslag i längden om vi fortsätter med den. Han har en annan som ligger ganska okej på honom, en Albion, men den är tyvärr alldeles för stor för mig så då blir den inte bra för honom på det sättet att jag inte kan sitta still i sadeln.  Ett tag red vi med Arragons utprovade Equipe sadel, men den ligger inte heller bra längre. 
 
Nu tänkte jag höra med er här om ni har något tips på något sadelmärke som man kan testa? Det ska vara en sadel i en billigare prisklass, som finns med 16,5 tum i sitsen eller som blir liten som 17 tum. Det är ju en stor djungel det här med sadlar, och billigt är det inte heller. Uppskattar alla tips! 
 
Den här sadeln hade ju inte varit helt fel, men den är ju aningen för dyr om man säger så haha! (Presige X-Helen)
 
 

Den viktiga återhämtningen

Postat den: 2015-07-31 @ 13:27:00 | Allmänt | Kommentarer (5)

Det här med att ge hästen några lugnare dagar i en hård träning tas oftast lite för lätt på, eller glöms bort. Det är inte helt ovanligt att ryttarna tränar på hela året om, eller bara ger en längre vila under vintern eller sommaren. 
 
Jag förstår att alla hästar fungerar på olika sätt, och alla har olika träningsupplägg. Men jag tror att alla hästar har ett behov av lugnare perioder med återhämtning mer än en gång per år. Ett par dagar då man verkligen lägger bort det man alltid annars håller på med och låter hästen ta igen sig, då och då. Det behöver inte vara så att man ställer av hästen helt, men man kan kanske göra lite lättare saker som inte påfrestar de muskler man brukar träna, utan man kan träna på annat sätt. Jag tror inte att någon häst mår bra av att vila helt från motion eller arbete, och absolut inte under längre perioder. Hästar behöver röra på sig dagligen, men det betyder inte att man behöver träna stenhårt hela tiden och på samma sätt. 
 
Mina hästar "vilar" ett par dagar 5 gånger om året, en bit över en vecka. Då brukar jag rida ut på lugna turer i skogen eller gå promenader. Det är inte för att dem börjar kännas trötta, omotiverade eller för att det känns som att dem behöver det. (Arragon hade nog egentligen aldrig velat vila om han fick bestämma, haha ;)) Utan jag låter hästarna vila för att musklerna ska få återhämta sig efter de intensiva träningsperioderna av den enkla anledningen att förebygga skador. Förutom allting annat som man kan göra för att förebygga skador hos sin häst, så tror jag att just vila är ett jätteeffektivt sätt att förebygga överansträningar och skador. En hård tränings -eller tävlingssäsong påfrestar trots allt mycket på hästarna. 
 
Jag säger inte att mitt upplägg är det optimala utan det funkar för mina hästar, men behöver inte funka för någon annans. Däremot går det inte längre att neka alla studier som visar på de goda effekterna på hästar som får lugnare perioder. 
 
Hur gör ni? Får era hästar lugnare perioder, går på hela året eller vilar helt i perioder?
Självklart behöver inte mitt tänk vara rätt, så rätta mig om jag har fel och berätta hur ni gör!
 
 
 
 

Veckorna går så fort

Postat den: 2015-07-31 @ 08:27:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Jag förstår inte hur det redan kan vara fredag, veckorna bara går iväg i full fart. Det är redan slutet på v.31, vi har bara 2 veckor kvar på sommarlovet efter den här helgen? Nej usch, det får jag inte tänka på. Jag har nog aldrig varit med om ett sommarlov som gått så fort som det här. Det börjar redan bli mörkare på kvällarna och man får lite höstkänsla redan nu när det fortfarande är juli. 
 
Idag ska allting packas inför tävlingen imorgon. Det är inte så mycket grejer som jag måste ha med till Bruno, men desto mer att ha med till mig själv. Men sen ska båda hästarna ridas också. Flisan ska gå en lugn uteritt eftersom hon redan har gått 3 dagar irad, men jag vill inte att hon ska vila idag eftersom hon vilar imorgon så hellre ett lugnt pass idag och vila imorgon än att hon står både idag och imorgon. Arragon gäller ungefär samma för, han ska ut på en lugnare uteritt. Hoppas att han inte är lika pigg idag som han var igår, utan att det går o trava lite mer utan att han laddar för mycket. 
 
Sommar <3
 
 

Fina hästar

Postat den: 2015-07-30 @ 20:35:42 | Allmänt | Kommentarer (0)

På hästfronten har det varit en väldigt bra dag idag! Bruno var faktiskt väldigt fin idag. Jag provecerade honom lite ibland för att f säga till honom så att han gick framåt eftesom han gärna segar ihop lite på tävling när jag är lite för snäll mot honom ibland. Då gjorde jag lite tävlingsmoment idag där han brukar sega ihop, och sa till honom lite extra där. Det blev bra och det kändes som att han lyssnade bättre efter det. Skänkelvikningarna var bra och galoppen blev riktigt bra efter ett tag. Den förvända galoppen i vänster galopp är faktiskt riktigt bra nu! Får bara se till så att han inte välter inåt på tävlingen i helgen som han gjorde på den senaste. 
 
När jag kom hem red jag Flisan i paddocken direkt. Igår var hon ju lite seg och inte riktigt med mig, men idag var hon faktiskt riktigt fin! Hon bjöd framåt och jag fick ordentligt med stöd fram till handen, och galoppfattningarna var dessutom väldigt bra om man jämför med igår då hon gärna ville nästan hoppa lite in i galoppen ibland. Är faktiskt riktigt nöjd med henne idag! Hoppas att det kan kännas såhär på tävlingen också, det är mycket lättare att rida henne när hon suger framåt till handen. 

Arragon däremot var inte riktigt med mig, haha! Vi red ut i skogen och han kändes lite knacklig på något sätt, men det gick över efter en stund. Han var dock lite spänd när jag red, så det blev inte jättemycket trav och jag lät honom mest skritta lugnt. Fast han tyckte inte alls att vi skulle ta det lugnt ;) Men men, vi får träna på det här med att rida i skogen. Han är ju inte jättetrygg där än utan trivs bäst med att jag prmenerar med honom. 
 
 

Ny mål?

Postat den: 2015-07-30 @ 17:05:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

Det känns så roligt att jag och Arragon har ridit vårat första SM och dessutom tagit oss till final. Det var verkligen en rolig upplevelse och både jag och Arragon hade väldigt roligt under SM-helgen. Nu är jag taggad på att fortsätta att utvecklas tillsammans med min underbara ponny. 
 
Våra mål inför 2015 var i stora drag följande: 
- Rida SM 2015
- Bli stadig på över 65% i FEI klasserna
- Kunna galoppera i skogen. 
 
Nummer 1 har vi ju helt klart klarat av! Vi har också blivit stadiga på över 65% i FEI klasserna, (fram till SM, haha ;) Där brast det lite..) Men innan dess har vi legat på runt 67,5 hela tiden mer eller mindre.  Skolorna har blivit väldigt mycket bättre, och enkla bytena har blivit bättre nu på slutet om man bortser från att han är för laddad för att skritta i dem ibland då. Vi har också börjat hitta en bättre kommunikation inne på banan, han är dubbelt så påverkbar nu till skillnad från början av 2015. Det känns lovande inför hösten! 
 
Det sista målet att kunna galoppera i skogen är inte uppnått än, så det har vi kvar. Visst kan vi galoppera i skogen, men eftersom vi inte rider ut jätteofta mer än när vi skrittar så blir han väldigt studsig när vi väl travar eller galopperar, så jag har hållt mig lite från att göra det. Men jag hoppas att kunna galoppera efter den här lilla dressyrvilan, när vi bara rider i skogen ;) Träna träna! 
 
Foto: Linda Andersson
 
Nu ska vi sätta lite nya mål som har med dressyren att göra. Vi har inte så många tävlingar kvar iår, det är ett fåtal nationella kvar och någon regional. Men dem är såklart minst lika viktiga ändå!! 
 
Målet är att fortsätta att bli ännu stadigare i FEI programmen. Det är sällan samma saker som det brister i, så vi behöver bli riktigt säkra i allting och få ett bra flyt inne på banan. När jag rider hemma måste jag tänka att jag ska kunna gå in i en utav rörelserna nästan när som helst, eller kunna samla och göra en övergång från galopp till skritt nästan närsom. Målet blir att försöka att ligga stadigt över 67% hela hösten, och sen försöka ta oss upp mot 68-70%. Det är ju dit vi siktar! Självklart kommer det att ta ett tag innan vi är där, men vi siktar dit. För att komma dit måste jag bli ännu noggrannare i grundarbetet och vara ännu noggrannare inne på banan och inte stressa igenom det. 
 
Ett annat mål är att hitta bättre timing och tävla med küren någon gång mer. I finalen på SM gick det ju tyvärr inte alls bra då han laddade, och jag hade dessutom tränat lite för lite på küren. Därför ska vi rida den mycket mer hemma, utan att han lär sig programmet förstås. Jag tror det kommer att vara nyttigt för oss att rida den på tävling en gång till iår också. 
 
Sen till sist: Fortsätta att ha roligt och tävla för våran egen skull, och inte för någon annans skull. 
 

Bästa huvan

Postat den: 2015-07-30 @ 09:02:39 | Allmänt | Kommentarer (1)

 
Jag hade letat efter en blå huva med silver eller vit kant i evigheter. En som passade i både öron och panna. Dem från eskadron passade i öron men var för stor i pannan, och så var det med många. Den enda som passade var från Anna Scarpati, men den tyckte jag kostade på tok för mycket för att man skulle kunna lägga så mycket pengar på bara en luva. 
 
Men så hittade jag den här! 299 kr, perfekt i storlek på alla håll i storlek full. Supersnygg, sitter bra och perfekt i färgen. Kan det bli mycket bättre? Den här luvan är verkligen ett utav mina bättre inköp, och jag kommer använda den mycket i framtiden. Nu låter det som att jag gör en jättestor sak av en huva, haha, men jag hade letat så länge efter precis en sån här. 
 
Det är svårt att hitta huvor i storlek cob tyvärr.. Men den här som är i full upplevs nästan som en cob. Jag köpte min på Skara Hästsport, men den finns säkert på fler ställen. Tips tips!
 
 

Lite smått panik

Postat den: 2015-07-30 @ 08:53:07 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jag hade tänkt att gå upp lite innan 8 idag, men min mobil dog inatt för jag glömde sätta den på laddning så den ringde aldrig. Nu vaknade både jag och mamma klockan 08.50, waaaahhh!!! Vi ska vara hos Bruno kl 10 och måste åka om typ en halvtimme, så nu blev det väldigt bråttom med att äta frukost, fixa hästarna och allting. Så det här får bara bli ett väldigt kort inlägg, haha ;)
 
Bruno ska gå sista passet innan Jönköping idag och jag ska verkligen se till att få honom framför skänkeln och att han bjuder ordentligt. Jag ska rida honom konsekvent och vara noga med att berömma när han gör rätt. 
 
Flisan ska gå ett pass på banan idag igen. Det blir bara ett lugnt och ganska kort pass där vi fortsätter lite på samma spår som jag och Anette gjorde igår. Det blir nog bara en 20-25 minuter, så inget ansträngande. Arragon ska börja joggas idag så han går ute i skogen i någon timme idag. Längtar! 
 
Från SM-küren, som jag glömt visa film på ;) 
 
 

Allt på en gång

Postat den: 2015-07-29 @ 22:05:16 | Allmänt | Kommentarer (0)

Dagen idag har gått i ett. Vi åkte hemifrån imorse lite efter 8 och sen kom vi inte hem förrän vid 3-tiden då det drog ut på tiden när jag var med Edith och hennes mamma med deras häst Amico på Husaby Hästklinik. Han var tvågradigt halt på vänster fram, men tyvärr lyckades inte riktigt veterinärerna lokalisera vart det kom ifrån. Men de har behandlat ett ställe och sen ser dem då ifall det är det eller inte. När de bedövade ett ställe så slutade han att halta, men det syntes ändå inget på röntgen eller ultraljud. Svårt det där!
 
När jag kom hem gick jag och Arragon promenad i ÖSREGN. Usch, vi var verkligen blöta från topp till tå. Stackars både mig och Arragon.. Skönt med lite massage efteråt, för hans del i varje fall ;) Inte lika lätt för Arragon att massera mig, haha! Det klarar jag mig nog bäst utan. 
 
Anette kom nu ikväll och hjälpte mig med Flisan. Det är ju lite svårt att verkligen få henne att suga framåt och samtidigt slappna av och idag var hon dessutom lite seg. Men jag tycker ändå att jag fick ganska bra hjälp så det är bara att fortsätta arbeta. Några gånger kändes det väldigt bra, och andra mindre. Men som sagt, svårt när hon är lite seg som idag. Vi fortsätter att träna på imorgon :D tack Anette för hjälpen! Nu har jag hittat lite fler knappar och fått mer att träna på.
 
 

Amicooo

Postat den: 2015-07-29 @ 15:40:37 | Allmänt | Kommentarer (0)
Starterna i helgen

Postat den: 2015-07-29 @ 11:15:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

I helgen startar jag en regional LA:1 med Bruno på lördagen, och en på söndagen. Johanna Näshammar som dömde oss hos Gäseneryttarna dömer även båda dessa klasser. Jag tycker annars att det är roligt att rida för nya domare, men nu när det är lite nytt för mig att tävla Bruno så kanske det kan vara bra för att se skillnaden på bedömningen hos samma domare beroende på hur vi gör. 
 
Samtidigt kan ju detta bli jobbigt om bedömningen blir sämre än tidigare ritt, men jag får inte tänka så utan får vi ett sämre resultat/känsla så är det bara att fortsätta träna. Vi har trots allt haft en lite jobbig vecka bakom oss där vi inte har varit helt överens, och kommunikationen kan mycket väl brista på tävlingen igen. 
 
Vi ser tävlingen som en rolig grej igen, och försöker att inte ha några höga krav mer än att få en bra känsla och ha roligt tillsammans! Bruno åker upp med sina ägare redan på fredagen och jag åker upp tillsammans med mamma och pappa på lördag morgon innan start. 
 
På lördagen startar jag 09.40. 
 
På söndagen startar jag 12.34.
 
 
 

Mot kliniken

Postat den: 2015-07-29 @ 07:32:59 | Allmänt | Kommentarer (1)

Jag är i full färd med att äta frukost och byta om samtidigt, haha inte helt lätt! Edith och hennes mamma kommer med Amico om en timme, och då ska vi åka vidare till kliniken. Jag red ju honom under 2 dagar när Edith var borta, och jag tyckte att han kändes halt på hö fram båda dagarna, vilket även Ediths mamma upplevde när hon tömkörde honom igår. Han har ju varit skadad en längre tid men nu trodde man att han hade blivit frisk, men det ser inte så ut tyvärr.. Vi får se helt enkelt, men jag åker med! Man kan ju inte missa Husabys bullar heller ;)
 
När jag kommer hem ska jag rida Flisan tänkte jag. Det ska ju regna hela dagen men jag hoppas kunna hålla mig undan för det hyfsat. Anette kommer och ska hjälpa mig med Flisan dessutom, det tror jag blir jättebra! HOn har ju fött upp Flisan och känner henne väl och hur man ska hantera problem. Hon är lite svår att rida ibland tycker jag, så det blir nog jättebra. 

Arragon ska skrittas ut i eftermiddag i skogen, längtar redan efter det, min bästa <3
 
 

Tagit med syster på tur

Postat den: 2015-07-28 @ 20:50:38 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jag jobbade en stund imorse och efter det åkte jag och mamma ner till Svalnäs parkering för att övningsköra. Det gick faktiskt jättebra, fast det är ju tusen gånger roligare att rida trots allt ;) Och det här med att backa förstår jag mig inte på. Backa med transport i framtiden blir nog en utmaning! 
 
Sen blev det lunch innan jag gick ut med Arragon. Agnes följde med mig ut och gick med honom, det är alltid roligt att få lite sällskap. När jag har med någon när jag är ute och går med Arragon, så glömmer jag nästan av att Arragon är med i allt prat, för han är så snäll och bara följer efter, haha! Bästa nallen ♥ Han har gått en promenad ikväll också efter att han gått i gräshagen i några timmar. 
 
Jag lyckades slita Agnes ytterligare en stund från rensningen hon höll på med och fick med mig henne på en tur med Flisan. Jag red på ditvägen och då var Flisan jättetittig och rädd för allting, vilket var väldigt längesedan hon var. Lite jobbigt, men hon kom över det efter en stund och då blev det mycket både trav och galopp. På hemvägen fick Agnes sitta upp och rida Flisan för första gången. Det gick jättebra och Agnes var väldigt stadig i sadeln för att inte ha ridit på såpass länge! Jag fick springa efter när hon travade så därigenom fick ju jag lite motion också ;D Alltid något när man inte hinner med egen träning!
 
Agnes och Flisan
 
 

Film: Bruno LA:1

Postat den: 2015-07-28 @ 16:06:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

 
Här är film från min och Brunos tävling förra onsdagen. Det syns ju att han inte har blivit riden på ett tag för lösgjordheten brister lite, och då blir han väldigt lätt markbunden också. Men nu har jag ridit honom lite mer inför tävlingen i helgen så det känns bra inför det. Här blev det lite att han välte i galoppvolterna och sådär, samt att jag inte fick honom framför skänkeln. Det är bara att träna på! Tycker ändå att det var ett ganska okej program med en hyfsat bra känsla. 

Schabrak och pannband från Equito

Postat den: 2015-07-28 @ 11:20:00 | Allmänt | Kommentarer (3)

Jag har fått ett schabrak och pannband från Equito, superfint! Jag har två pannband sedan tidigare från Equito som är två stora favoriter, och nu tillkommer det ett till i samlingen! Jag valde ett pannband med blått, eftersom mitt schabrak har blå kant och det är roligt med lite färg på pannbanden, och inte bara silver eller guld. Det glimmar jättefint och är precis lagom brett. 
 
Schabraket är även det urhäftigt med spets i kanten. Flisan och Bruno kommer att få använda detta på deras kommande tävlingar, och pannbandet får Arragon. Schabraket var lite för stort för Arragon eftersom hans sadel bara är 16,5, men kommer istället vara jättefint på storhästarna som både själva är lite större och har större sadlar. 
 
Stort tack till Equito för dessa fina saker!! Allting finns att köpa på equito.se där det finns fler pannband och schabrak. Alla pannband kostar endast 300kr, och schabraken 449 kr. 
 
 

Tillbaka till startsidan