Home again

Postat den: 2013-11-30 @ 22:56:43 | Allmänt | Kommentarer (0)

Det blev visst sen kväll idag oxå. Vi har varit hos släkten för en gång skull, längesedan. Men det var trevligt, men jag blev väldigt trött eftersom jag var ute sent igår med. 
 
Jag har pluggat en hel del idag, vaknade ju dessutom väldigt sent. Sen har båda hästarna gått en promenad på 30 minuter och båda skötte sig prima. Men det känns som att dagen har varit 4 timmar lång bara, jag avskyr verkligen att vakna sent och inte hinna med någonting alls. Helst vill jag gå upp vid 6 för då har jag massor med tid på mig, men när orkar man det liksom? Egentligen sjukt att man går upp 5 för att gå till skolan, haha!
 
Men en chill dag trots allt, men jag hann inte köpa min älskade BJ förrän affärerna stängde, det känns inte bra. :( Får åka och köpa det imorgon,  måste ha det när jag pluggar ;)
 
 

Jag går snart i taket.

Postat den: 2013-11-30 @ 18:00:00 | Allmänt | Kommentarer (4)

Åh, jag vill verkligen rida och satsa NU. Jag vill träna, tävla, rida och rida igen. 
Jag vill ha en dressyrponny att utvecklas tillsammans med och ha riktigt roligt. Jag är jättenöjd med det jag har SÅKLART, jag älskar mina två små underbara ponnyer. Men, jag är så otroligt trött på alla skador och att alltid få backa när man tagit ett steg framåt. Minsta lilla framgång man glädjs åt får man några veckor senare ta tillbaka. 
 
Jag vill rida de högsta klasserna i dressyr, jag vill ha friska ponnyer och jag vill ha roligt när jag rider och är i stallet. Såklart krävs det mycket slit och jobb för att nå toppen, men det är jag redo att lägga enr tid på. Men det som är jobbigast är att det spelar ingen roll hur mycket slit och jobb jag skulle lägga ner just nu, för jag har inte någon ponny att jobba med. 
Soccan är skadad och Annabell är tillsalu. Vad ska jag göra? Jag får panik. 
 
Att det inte går bra på hästfronten går tyvärr ut på skolan också. Det har bara gått en vecka sedan jag red ett ordentligt dressyrpass men jag har redan panik. Hur ska jag klara det resten utav året? När jag inte tävlar och tränar blir jag trött, irriterad och orkar inte med någonting alls. Allt med hästarna har känts väldigt trögt hela hösten ioch med att Soccan varit konstig, men jag har fortsatt kämpa ändå och trots det så resulterade det i något dåligt.
Annabell går såklart väldigt bra nu, men det känns samtidigt också väldigt meningslöst i och med att hon ska säljas och jag vet att vi inte har någon framtid tillsammans. 
 
Precis som Johan Plate sa, tyvärr måste man ha ett material i den här sporten. Dvs, en häst. Och en häst är inte gratis. 
 
Jag går snart i taket. 
 
 
 
 
 

Ännu mer bettlösa alternativ

Postat den: 2013-11-30 @ 15:11:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Fick reda på att även micklem tränset fungerar att rida bettlöst med!! Det hade jag ingen aning om faktiskt. Så nu har jag ännu ett alternativt träns om hon inte skulle funka på de andra bettlösa alternativen. 
 
Har skrivit om micklem tränset tidigare, men då visste jag inte detta. Micklem tränset har alltså tre alternativ:
 
* Bettlöst
* Med bett
* Vid longering, används som en kapson. 
 
Det här verkar ju jättebra! Tränset ligger på 1389 kr så tanken är att jag får testa de andra först, men då finns detta som ett alternativ. 
Supersmidigt att det är 3 i 1 dessutom, för det skulle man ju kunna säga att det är. 
 
 

FIlm: Hoppträning

Postat den: 2013-11-30 @ 12:24:20 | Allmänt | Kommentarer (2)

Äntligen ville iMovie samarbeta! Jag har försökt med filmen ända sedan i torsdags men det har inte gått, men nuså!
 
Tycker hon skötte sig fantastiskt bra med tanke på att hon senast hopptränade i februari och vi bara har hoppat 1-2 gånger innan det här på väldigt låga höjder. Något vi måste träna på är att hon ska landa i rätt galopp, och om inte att hon orkar byta till rätt och inte byta till korsgalopp. Hon brukar byta till rätt, men jag antar att hon blir lite trött på slutet och inte helt orkar få med hela kroppen. 
 
Jag är riktigt taggad till torsdag redan, längtar! Ska fortsätta precis som i torsdags då, ha roligt utan krav. 
  

Godmorgoooon

Postat den: 2013-11-30 @ 11:17:10 | Allmänt | Kommentarer (0)

Vaknade nu, det blev visst lite lång sovmorgon.. Men det blev rätt sent igårkväll så det var skönt att få sova ut ordentligt. Idag är det mycket som ska fixas så bäst att börja. Filmen på hoppträning med Bella är på G när mitt iMovie vill samarbeta. 
Hoppträningen med Bella

Postat den: 2013-11-29 @ 18:15:00 | Allmänt | Kommentarer (3)

Det tog max 5 minuter att lasta Annabell igår, så skönt att slippa bråka med henne! Det gör att man blir positiv och glad direkt. 
 
När vi kom dit var hon väldigt glad och fladdrade runt lite, men hon har inte varit på en annan plats än hemma på väldigt länge. Jag ser det mer som positivt att hon tyckte det var roligt! På framridningen gick hon jättebra, var ganska mjuk. Allt var ju såklart inte klockrent, men hon har fortfarande inte riktigt styrkan, speciellt i galoppen. Vi hade lite gemensam uppvärmning också där vi gjorde skänkelvikningar och övergångar. Jättenyttigt för min ponny som knappt kan flytta sig. 
 
Sen började vi hoppa. Hoppade fram på ett litet hinder i mitten och det gick jättebra, hon var positiv. 
Efter det blev det några banor och jag tror att sista banan jag hoppade låg på 80 cm, sen höjde dom till 1m men då avslutade jag eftersom det är första gången jag hoppar henne seriöst på flera månader och jag vill absolut inte pressa henne. Men hon skötte sig verkligen jättebra. Blev lite stark någon gång, men det hör nog som sagt ihop med galoppen och hellre det än att hon backar av som hon gjorde när jag fick henne. Duktig duktig Bella! Hon får följa med nästa vecka också. Riktigt roligt att vi fick hoppa bana idag också. 
 
 
 
 

Bettlöst alternativ

Postat den: 2013-11-29 @ 15:00:00 | Allmänt | Kommentarer (8)

Nu ska jag alltså börja leta efter ett bettlöst alternativ till Soccan. Veterinärerna tipsade om det som är korsat bakom, eller hackamore. 
 
Jag funderar lite på vad hon skulle kunna fungera på. Alternativen är väl vanligt bettlöst träns, sidepull eller hackamore. Hackamore kan jag säkert rida på någon gång ibland, men hon har kommit på lite att hon kan hänga sig i det så det kanske inte är det bästa alternativet. Tror dock tyvärr att jag kommer få rida med bett i skogen då hon är alldeles för stark för att rida på bettlöst där. 
 
Så.... vilket ska man välja? Sidepull eller "vanligt" bettlöst? Jag har INGEN erfarenhet av bettlösa alternativ. 
Såklart kan jag prova båda, men det är ju inte helt gratis att köpa nya träns heller. 
Tycker dessutom lite synd om mig att jag inte kommer få använda bett för jag älskar att testa nya bett osv, haha ;D
 
 
 
 
 

Veterinärbesöket igår

Postat den: 2013-11-29 @ 11:05:00 | Allmänt | Kommentarer (8)

Jaha, vart ska jag börja? Egentligen finns det ingenting alls att säga. För det fanns i princip ingenting. 
 
Vi började med böjprov och veterinären tyckte att hon reagerade på vänster fram och var lite stum på den. Longerade i ridhuset och sprang på gången flera gånger, sen bedövade vi kotleden. Ingen direkt skillnad. 
Fick även rida lite och som vanligt stod hon emot jättemycket vilket veterinären också såg, hon såg precis vad jag menade med att hon var seg, tung och stel. 
 
Röntgade och inget syntes, på ultraljudet syntes det en liten liten eventuell inflammation i kotleden. Troligtvis en gammal skada, men hon behandlades för det så att vi isåfall kan utesluta att det är det. 
Så nu ska hon på återbesök 7 januari och tills dess ska hon promeneras 20min/dag. 
Känns rätt trist och hopplöst.. Ingen ridning under vintern alltså. 
 
Är hon fortfarande konstig i ridningen efter det så får vi gå vidare har vi bestämt. Så det är så planen ser ut. Känns som att det kommer bli en lång och jobbig process.
 
Kollade även luftvägar och hon kände igenom ryggen och det såg bra ut, dock är hon ju omusklad i ryggen. 
Tänder kollade vi också och där hittade vi faktiskt en grej, men tyvärr är det nog inte anledningen till att hon är som hon är heller. Emaljen var som nedslipad eftersom hon har gått och bitit på bettet, så det var som porslin och jättekänsligt. Så i framtiden kommer jag inte att få rida på bett, isåfall rakt bett och helst gummibett då det inte ger lika stor skada om hon biter i det då. Men de rekommenderade bettlöst helt och hållet och endast bett på tävling där jag verkligen behövde det. Så även om hon inte funkar bra på det, så får jag lära mig att rida henne på det. Fortsätter jag rida med bett kan det bli tuggproblem i framtiden. 
 
Så ja, det mesta känns hopplöst nu. 
drogad ponni, hihi <3
 
 

Efterlängtad helg är på ingång

Postat den: 2013-11-29 @ 06:14:03 | Allmänt | Kommentarer (0)

Jaha, händer idag då? Det är ju fredag och helg, åh vad gött! 
 
Jag ska egentligen på fest ikväll, men jag tror inte jag orkar det. Känns mer lockande att sitta hemma med mamma och pappa med en chipspåse ikväll faktiskt, haha!! Vi får se hur det blir. 
 
Annabell ska promeneras i skogen en stund när jag kommer hem, Soccan detsamma. 
Jag hinner inte skriva om veterinärbesöket och hoppträningen nu, men jag fixar det så snart jag kommer till skolan. 
 
 

Tydligare regler

Postat den: 2013-11-28 @ 18:00:00 | Allmänt | Kommentarer (3)

Igår fick jag hem tidningen Häst & Ryttare, som alla får här. 
Där stod det lite tydligare vad som gällde för de nya reglerna ang loggor. Det stod följande: 
 
* Ridkavaj/frack: Tillverkarmärkning får förekomma på knappar, övrig synlig tillverkamärkning får förekomma på ficklock eller 3cm2
 
*Ridbyxor i hoppning: Synlig tillverkamärkning får förekomma på vänstra benet med en maximal yta på 80cm2. *Ridbyxor i dressyr: Synlig tillverkamärkning endast förekomma på byxans linning och fickkant. 
 
* Schabrak: Synlig tillverkarmärkning får förekomma på en maximal yta av 200 cm2 på varje sida. 
 
 

Första hoppträningen sedan februari

Postat den: 2013-11-28 @ 15:00:00 | Allmänt | Kommentarer (0)

Gissa vem jag ska ha med på hoppträningen för Anna ikväll? Annabell såklart!
 
Alltså hjälp, hur ska detta gå? Jag har inte tränat med henne sedan februari, och det är ett antal månader sedan dess. Jag ska dock bara vara med i början då jag bara har hoppat henne en gång sedan igångsättningen, vi är lite försiktga än så länge och tar det i lugn takt. 
 
Jag är glad så länge hon inte bitchar och så länge hon inte slänger av mig eller stannar, vilket jag inte tror att hon kommer göra. Men man vet aldrig med den där lille blondinen! Hon kan allt ha ett humör vissa dagar. Dessutom är hon inte lastad på väldigt länge så det vet jag inte heller hur det kommer gå, men vi får börja i tid helt enkelt. 
 
Här är en film från senaste hoppträningen, vi tränade då för Lisa (saknar det!!!). Hoppas det ser lite bättre ut idag. ;)
  

Så är det

Postat den: 2013-11-28 @ 11:15:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

 Dagen är här

Postat den: 2013-11-28 @ 07:32:00 | Allmänt | Kommentarer (1)

Jag är så nervös inför idag. Vi ska till Husaby hästklinik med Soccan för att kolla vad det är som är fel (om något är fel).
Antingen hittar dom något, eller så gör dom inte. Ärligt talat hoppas jag att dom hittar något. Inte för att jag vill att hon ska ha ont och behöva behandlas osv utan mer för att hon verkligen inte är sig själv och det märks att hon inte mår bra. Då skulle det vara bra om det fanns en anledning till det, annars vet jag ärligt inte vad det är som har gått fel i både ridningen och i våran relation. Känns inte alls bra i magen då :(
 
Men jag tror dom kommer hitta något, min magkänsla säger så. Vi ska kolla benen och ryggen extra noga, så får vi se vart vi går vidare sedan. Jag updaterar er självklart ikväll om hur det gick. Tänkte ut och borsta lite på henne nu så åker vi halv 8 sen. 
 
 
 
 

Mackor och fil

Postat den: 2013-11-27 @ 21:06:02 | Allmänt | Kommentarer (1)

Red Soccan ganska snart så fort jag kom hem. Skrittade fram en stund ute och sen red jag i paddocken en stund. Det jag känner med henne är att hon inte vill samla ihop sig. Hon vill inte korta formen och hon vill inte arbeta, kroppen är lite överallt liksom. 
Men jag försökte att ha lång och låg form men hon ville inte riktigt vara stabil och var fortsatt spänd.. Tog dock skänkeln ganska så bra, och galoppen var mycket bättre än resterande gångarter. Jag tror jag får vara nöjd ändå, för det gick inte superdåligt. 
 
Annabell fick ingen promenad tyvärr, klockan hann att bli alldeles för mycket. Men jag tror inte hon dör utav det ^^
 
Nu kör jag på macka, fil och oboy. Supergott :D Det är så skönt när man kommer in på kvällen och kan sätta sig i soffan med filtar när man har varit i kylan hela dagen. 
 
 

Underlag i boxen.

Postat den: 2013-11-27 @ 18:00:00 | Allmänt | Kommentarer (2)

 I mina boxar i stallet har jag kutterspån. Jag tycker att det finns mycket fördelar med det, och det är väl ett utav de vanligaste underlagen. Vi brukar köpa stora pallar fullt med balar på och beställa hem, det är jätte smidigt. Ställs precis utanför stallet och sedan bär pappa in det.

Jag har testat 3 olika underlag under tiden jag haft häst. 
 
Spån
Måste vara bland det vanligaste man har, väldigt många har det. 
+ Lätt att mocka i. 
+ Ljust i stallet
+ Går inte åt jättemycket om man är noga. 
+ Luktar inget. 
- Dyrt
- Blir lätt äckligt
 

Halm
+ Billigt
+ Hästen sysselsätts
- Svårt att mocka i
- Känns som att det aldrig blir riktigt rent
- Går åt mycket
 

Torv
+ Lättmockat
+ Bättre för hovarna
+ Bättre bädd än om man har spån (om man nu vill ha bädd)
- Dyrt, vårat låg på ungefär samma pris som spånet. 
- Blir lätt sunkigt
- Stallet blir mörkt. 
 
Jag har även hört talas om att halmpellets ska vara väldigt bra! Jag själv har aldrig testat det, men det kanske är värt att göra? Jag vet att många säger att det är väldigt lättmockat, underlaget blir inte så äckligt och stallet blir ljust. Undrar bara vad priserna ligger på?
Sen tycker jag att blanda torv med spån funkar ganska bra också. 
 
Bilder lånade från google. 

 

 


Tillbaka till startsidan